Aloe vera

Alo vera

 

aloe vera plantáže

 

Aloe vera – Aloe pravá, Aloe Barbadensis

 

Je to sukulentní, stále zelená, dužinatá rostlina. Kvete žlutě nebo červeno-růžově v poměrně vysokých hroznových květenstvích, která opylují ptáci. Její původ není zcela jasný, ale nejvíce pravděpodobným místem původního výskytu se jeví Arabský poloostrov. Dnes je rozšířená téměř po celém světě, a to v klimaticky příhodných pásmech  subtropů a tropů. Zde je aloe ve velkém pěstována na plantážích. Největšími exportéry aloe vera jsou Dominikánská republika, Mexiko a Venezuela.

 

Aloe vera kolibřík

 

Z aloe vera se nejvíce využívá dužina a latex.

Latex se v listech nachází mezi povrchem a dužinatou částí listu. Při příčném překrojení listu volně vytéká pryskyřičná žlutavá tekutina. Tato se zachycuje a suší. Po usušení získává neprůhlednou hnědavou barvu  a chutná silně hořce. Jeho obchodní název je Curacao Aloe nebo Barbados aloe. Má silné projímavé účinky. V lidovém léčitelství se využívá při střevních potížích, hemoroidech, zácpě a průjmech.

Z dužiny se pak vyrábí  aloe vera gel.  Ze sklizených listů se dužina vysekává strojově nebo nejlépe ručně. Cílem je, aby dužina obsahovala co nejméně latexu. Dále se dužina drtí a filtruje a pomocí aktivního uhlí jsou odstraněny poslední zbytky latexu. Výsledný gel se sterilizuje nebo obohacuje o antioxidanty kvůli stabilitě. Takto získaný gel se nejvíce využívá v kosmetickém průmyslu, ale i v potravinářství.

 

aloe vera dužina

 

Její blahodárné a zdraví prospěšné účinky byly zaznamenány již pře 6000 lety ve starověkém Egyptě a Mezopotámii.  Aloe byla hojně používána v indické, čínské a arabské medicíně a v dnešní době jsou její účinky potvrzeny řadou klinických studií.

 

Účinky na kůži

Gel z aloe vera má na kůži protizánětlivé účinky, zvyšuje pevnost tkáně, podporuje rychlejší hojení a růst buněk. Napomáhá hojení ran, odřenin, je vhodný při popáleninách a regeneraci buněk. Má antivirotické, antibakteiruální a antimykotické účinky. Pokožku hydratuje, regeneruje. Nejčastěji se používá na odřeniny, otlaky, bodnutí hmyzem, pohmožděniny, akné, vředy, ekzémy, lupénka.

U jedné ze zastoupených složek – manóza 6 fosfát (cukr) byly prokázáno působení proti škodlivému gama záření, rentgenovému záření a také UV-B záření. Často na něj tedy narazíme v přípravcích na opalování nebo po opalování.

U některých polysacharidů obsažených v gelu byly zjištěny imunostimulační a antialergenní účinky a klinickými studiemi byly potvrzeny protizánětlivé, antivirotické a antibakteriální účinky.

Vnitřní užívání

Při vnitřním podávání gelu z aloe vera bylo klinicky prokázáno snížení hladiny krevního cukru u diabetiků a také pokles hladiny cholesterolu. Tento gel má vnitřně rovněž antioxidační účinky na celý organismus. U některých polysacharidů obsažených v gelu byly zjištěny imunostimulační a antialergenní účinky a klinickými studiemi byly potvrzeny protizánětlivé, antivirotické a antibakteriální účinky.

 

Dutina ústní

Gel pomáhá hojit jizvy po extrakci zubu, hojí afty, snižuje množství zubního plaku, tlumí zánět dásní , tudíž je vhodný při paradontóze.

 

Aloe vera je prostě poklad z přírody a můžeme si jej pěstovat i doma. Je nenáročná na podmínky a domácí lékárničku tak budeme mít stále po ruce.  Má ráda propustnou písčitou půdu, nejlépe keramickou nádobu  a hlavně slunečné stanoviště. V létě je možné ji umístit na terasu nebo balkón a na zimu ji opět přemístit domů. Letní zálivka by měla být přiměřená, zato ta zimní velmi sporá, a to tak, aby mezi dvěma zálivkami půda v květináči úplně proschla.

 

EB kolekce

 

Tento cenný poklad najdete v naší řadě Eco – Boutique.

Je to přírodní bio kosmetika s výtažky z aloe vera a přináší komplexní tělovou a vlasovou péči. Nadchne vás její svěží a nevtíravá vůně a také pohodlné použití. Její ekologické obaly jsou opatřeny pohodlnými dávkovači. Pohodlí při cestování vám zajistíí její mini balení.

 

 

Další účinky Aloe Vera: Pročišťuje střeva, Rozpouští hleny při rýmě, Rozpouští tekutiny zatěžující žaludek, Pročišťuje a vysouší přebytečné tělní tekutiny, Zmírňuje bolesti žaludku, Pomáhá při potížích se slinivkou břišní, Má tišící účinek, Pomáhá při žloutence a chrlení krve, Pomáhá při potížích s překyseleným žaludkem, Má tlumivý efekt na vznik žaludečních kyselin, Působí regeneračně na cévy, Zmírňuje problémy s krvácejícími dásněmi, Zastavuje krvácení a podporuje hojení ran, Pomáhá zacelovat staré vředy, Hojí hemoroidy, Dovede zvrátit proces nekrózy jater, má silné hepatoprotektivní účinky, Odstraňuje modřiny a tmavé skvrny po strupech, Uplatňuje se při léčbě některých očních potíží - při zánětech, slzení, nejasném vidění a malých poraněních oka, Při masáži čela a spánků odstraňuje bolesti hlavy, Vmasírovaná šťáva do hlavy posiluje vlasy, Léčí bolesti v ústech, afty, škrábání v krku, bolavé dásně, Zpevňuje kůži při zevní aplikaci, Léčí seboroickou dermatitidu, chronickou ložiskovou psoriázu a lupenku, Zabíjí cizopasníky ve střevech a žaludku, Odstraňuje ucpání cév, Zabraňuje hnilobným procesům, Dokáže vyprovokovat menstruaci, Působí proti bledničce a zimnici